Wat is BHV eigenlijk?

Veiligheidscentrum Noord bestaat al jaren en is een begrip in de regio van Stadskanaal. Al jaren lang verzorgen zij verschillende veiligheidscursussen zoals een: BHV cursus, een EHBO cursus, een VCA cursus en een Heftruck cursus en daar zijn ze trots op, maar wat is BHV precies?

Betekenis BHV

Wat betekent BHV en waar dient het voor? Het is de afkorting voor de noodhulp en hulpverlening van een bedrijf in de eerste plaats voor burgers. BHV'ers zijn verplicht voor bedrijven en zorgen voor een veilige omgeving binnen de organisatie. In noodgevallen moet u ervoor zorgen dat er altijd een eerstehulpverlener ter plaatse is. Hoe ze moeten handelen in een noodgeval en wat ze moeten doen, verschilt per organisatie, maar we gaan u er alles over vertellen.

BHV verplicht

Elk bedrijf met werknemers is sinds 1994 verplicht om noodmaatregelen te nemen. Dit is vastgelegd in de Arbeidsomstandighedenwet. Er moeten altijd BHV'ers aanwezig zijn om te reageren op eventuele gebeurtenissen. U kunt maatregelen nemen voor BHV, door een BHV-organisatie op te richten in uw bedrijf.

Waar moet u aan denken?
BHV koffer voor BHV cursus

  • Maak een lijst van alle risico's die aan uw project zijn verbonden en beoordeel de ernst ervan.

  • Zorg ervoor dat u voldoende BHV-ers heeft en zorg ervoor dat zij een jaarlijkse training volgen. Het aantal BHV-ers dat uw bedrijf nodig heeft, hangt af van verschillende factoren. Zoals bedrijfsgrootte, risico’s en vestigingen.

  • De BHV’ers moeten beschikken over de juiste BHV en EHBO producten. Denk aan brandblussers, EHBO koffers, BHV hesjes, portofoons, enz.

Takenpakket van de BHV-er in een dop

Wat doen BHV'ers? BHV zet zich in voor de bescherming van het bedrijf en haar medewerkers. De taken van een BHV staan in artikel 15 van de Arbowet:

Het verlenen van eerste hulp bij ongevallen. Het beperken en het bestrijden van brand en het beperken van de gevolgen van ongevallen. Het in noodsituaties alarmeren en evacueren van alle werknemers en andere personen in het bedrijf of inrichting.

BHV diploma

Na het volgen van een cursus Bedrijfshulpverlening (BHV) en het aantonen van uw bekwaamheid, ontvangt u het BHV-certificaat. Zodra u het certificaat heeft, moet u jaarlijks een opfriscursus volgen om hun certificaat te laten verlengen. In veel gevallen komen BHV’ers weinig in actie. Daardoor is het juist belangrijk en verplicht om te herhalen. De vaardigheden worden opnieuw geoefend. Weet u bijvoorbeeld nog hoe u iemand in de stabiele zijligging legt, iemand met een verslikking helpt, een snijwond te verbinden of een compleet bedrijf te ontruimen. Allemaal zeer belangrijke vaardigheden.

Inhoud BHV cursus

Een BHV cursus richt zich op het opleiden van een aantal mogelijke noodsituaties, zodat uw medewerkers goed kunnen handelen. Bijvoorbeeld op het moment dat er brand uitbreekt. Ze leren in de praktijk hoe een brand geblust moet worden met een brandblusser. Eerste hulp verlenen is een belangrijk onderdeel van de cursus. Wanneer er spoedeisende hulp nodig is, is een BHV opgeleid om bijvoorbeeld een slachtoffer te gaan reanimeren.

Reacties

Populaire posts van deze blog

AED merk Philips

Is een werkplek huren duur?

Welk AED moet ik kopen?