Reanimeren met hulpmiddel

 

Als u een hartpatiënt bij u in de buurt heeft, dan is het handig om over een reanimatie hulpmiddel te beschikken. Zoals een LifePad of een AED. Belangrijke symptomen van een hartaanval zijn fibrillatie. In deze toestand klopt het hart onregelmatig en is het in sommige gevallen noodzakelijk om gebruik te maken van een AED of ander reanimatiemiddel.

Reanimeren met de LifePad

De LifePad herstart het hart niet. In plaats daarvan herstelt het de normale werking van het hart door het geven van hartmassage of borstcompressies. Hierdoor wordt het zuurstofrijke bloed alsnog door het lichaam gepompt. Het is een hulpmiddel die u ondersteunt bij het geven van hartmassage. Wordt dit niet goed uitgevoerd dan neemt de overlevingskans van het slachtoffer af.

De AED?

Een AED produceert een relatief hoge elektrische stroom en brengt deze elektrische lading, middels een schok, over. Sommige AED’s geven een schok tot 360 joule. Na de schok wordt in de meeste gevallen het hartritme weer hersteld. Is dit niet het geval? Dan moet u blijven reanimeren.

Hoe werkt een AED?

Defibrillators hebben batterijen met grote ingebouwde condensatoren en gebruiken deze opstelling om de elektrische energie op te wekken die nodig is om de schok toe te dienen. Aan het uiteinde geleiden twee lijnen van elektroden (ook wel "defibrillatiepad" genoemd), de elektrische stroom.

Plaatsen van elektroden

De plaatsing van de elektroden is cruciaal, omdat deze bepaalt of de ontladen elektrische stroom al dan niet door de patiënt gaat. hart. De pad kan op twee locaties worden geplaatst. Plaats de AED-pad rechtsboven op de borst, onder het sleutelbeen. De tweede pad van de AED moet op de onderste ribbenkast van de patiënt worden geplaatst, net links van de oksel. Bij kinderen, tot 25 kg, is dit de voor- en achterzijde. 

Wat zijn de stappen voor het gebruik van de AED?

Twee personen hebben de voorkeur voor een succesvolle reanimatie. Het slachtoffer kan cardiopulmonale reanimatie (CPR) krijgen.

1.      Open de AED of zet deze aan: U moet hem aanzetten en in eerste instantie dicht bij de patiënt plaatsen. De defibrillator start binnen twee seconden op. Ontbloot het bovenlijf en zorg ervoor dat het lichaam droog is, voordat u de elektroden plaatst.

2.      Een persoon maakt de automatische externe defibrillator (AED) klaar voor gebruik. De overlevingskans kan worden vergroot door de twee te combineren. De andere persoon moet de reanimatie voortzetten, totdat de AED volledig is opgeladen en klaar is voor gebruik. De AED analyseert het slachtoffer.

3.      Na analyse bepaalt de AED of u door moet gaan met reanimeren of dat er een schok kan worden afgegeven. Wanneer er een schok kan worden toegediend zorgt u ervoor dat u de patiënt, of diens kleding, op geen enkel moment aanraakt. Daartoe moet de persoon die de AED toedient het gebied onderzoeken om er zeker van te zijn dat niemand de gewonde partij aanraakt. De verantwoordelijke zal nu luid "clear!" voordat u op de schokknop drukt.

Tot slot

Iedereen kan een AED gebruiken en op het moment is er nog geen ander alternatief op de markt. Daarom is het zo belangrijk dat er op zoveel mogelijk plaatsen een AED komt te hangen. Met deze kleine investering kunnen wij duizenden levens redden. Gaat u een AED kopen? Kies dan voor een AED die over het FDA keurmerk beschikt.  Heeft u advies nodig? Neem contact op met AEDmaster. Wij zijn er om u te helpen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

AED merk Philips

Is een werkplek huren duur?

Welk AED moet ik kopen?